Erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon

Olen ollut psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa asiakkaana 25 vuotta. Nyt tänä vuonna 2024 minut siirrettiin perusterveydenhuollon asiakkaaksi. Psykiatrin vastaanotto vaihtui terveyskeskuslääkärin vastaanottoon. Sairaanhoitajan kanssa käydyt keskustelut loppuivat. Minulle kerrottiin, että olen niin hyvässä kunnossa, etten enää tarvitse erikoissairaanhoidon palveluita. Joku voisi ajatella, että minut jätettiin heitteille, mutta ei se sitä tarkoita. Tulen kyllä saamaan apua taas tarvittaessa terveyskeskuslääkärin tai päivystyksen kautta, sitten jos sitä tarvitsen. Terveyskeskuslääkäri kyllä konsultoi psykiatria tarvittaessa. Tuntuuko sinusta, että olet heitteillä tai riittämättömän avun piirissä? Minulle, tuo tapahtunut muutos on voitto, sillä se kertoo siitä, että olen löytänyt tasapainon sairauteni kanssa. Tuo palvelujärjestelmän muutos kertoo minulle siitä, että kaikki se työ, jota olen tehnyt itseni kuntouttamisen hyväksi, on vihdoin tuottanut hedelmää. Se on siis saavutus ei menetys tai tappio. Juhlin lasteni kanssa kakkukahvien merkeissä tuota erikoissairaanhoidosta pääsyä. Onhan tuo muutos tosin iso, sillä olen puhunut hoitohenkilökunnan kanssa asioistani 25 vuotta ja nyt nuo keskustelut ovat ohi. Aika näyttää miten kaikki sujuu, mutta tällä hetkellä olen onnellinen.

En tosin itse koskaan uskonut, että tulisin tähän nykyiseen hyvinvoinnin tilaan. Mutta nyt olen itsestäni suunnattoman ylpeä. Kaikki se, vuosien aherrus, pohdinnat ja itsen etsintä ja hyvinvoinnin aakkosten löytäminen tuottaa vihdoin hedelmää. Nyt tehtäväni onkin ylläpitää tämä nykyinen tasapaino, hyvinvointi. Noiden 25 vuoden aikana olen kerännyt oman henkilökohtaisen työkalupakin, jonka varassa on hyvä jatkaa elämäänsä. Sillä tosiasiahan on, että sairaudesta ei parane, mutta sen kanssa oppii elämään. Sairauden kanssa eläminen vaatii jatkuvaa valppaana oloa itseltä. Ja vastuu hyvinvoinnistahan on minulla itselläni. Terveydenhuollon henkilöstön tehtävä on vain auttaa niissä hetkissä, kun sairaus oirehtii ja en hyvinvoinnin ylläpitoon itse kykene.

Tällä kirjoituksella haluan vain rohkaista sinua, joka kamppailet mielen ongelmien kanssa. Toivoa on ja asioilla on tapana järjestyä enemmin tai myöhemmin. Minun kohdalla myöhemmin. Olet oman elämäsi paras asiantuntija. Muutos on aina mahdollisuus, vaikka se alkuun tuntuisikin järisyttävältä. Ja muista, että olet enemmän kuin diagnoosisi. Tuo diagnoosi on vain hoidon saamista ja vastaanottamista varten.

Palvelujärjestelmän pyörteissä Raija Kauranen

Kuva: Terhi