”Ajattelukunto”

Olen valmennuksen aikana löytänyt uuden termin ”ajattelukunto”. Tällä tarkoitetaan kunkin päivän aikaista kykyä ajatella asioita. Minusta on lohdullista ajatella, että tuo ajattelukunto vaihtelee päivittäin esim. sen mukaan mikä sairauden vaihe itsellä on. Olen kärsinyt siitä, että toisena päivänä olen hyvä tyyppi ja toisena päivänä mielestäni onneton ja arvoton tapaus. Sairaus heikentää tuota ” ajattelukuntoa” merkittävästi. Masentuneena ajattelen, että minusta ei ole mihinkään ja maniassa olen luova nero ja tasapainossa ollessa olen realistinen itseni. Minua lohdutti hirmuisesti, kun löysin tuon sanan ajattelukunto.

Noita masennus ja mania päiviä varten on hyvä, kun olen tehnyt realistisen listan siitä kuka ja millainen olen. Voin aina lukea tuon listan ja palauttaa siten itseni todellisuuteen. ”Ajattelukuntoon” sairauden lisäksi vaikuttaa väsymys ja nälkä. On armollista itselle, kun tiedostaa tuon sairauden aiheuttaman turhan kärsimyksen suhteessa siihen millainen olen, arvokas vai arvoton. Erotessani eksäni sanoi minulle, että omistaa Juha Tapion laulun sanat minulle. Nuo sanat menee näin:” Puoltakaan en sun kivustas voi tietää, sanat kaikki vailla voimaa ilmaan jää. Mut joku aamu mä tiedän sen, sä heräät huomaamaan, sinä selvisit ja kelpaat kelle vaan”. Tänään ole herännyt ja huomannut että selvisin. Mikä ihana tunne.

Osallistuin seurakunnassa sellaiseen kurssiin, joka keskittyy siihen ajatukseen, että olen arvokas, rakastettu ja hyväksytty ja minulla on tarkoitus. Alan uskoa tuohon ajatukseen itsekin. Näkymätön Ninni eli minä alan tulla näkyväksi, omaksi itseksi. Hyväksyntä ja rakkaus saa minut terveellä tavalla näkyväksi. Oleellista on, että vaihdan tuon oman negatiivisen ajatuslevyn positiivisiin ajatuksiin. Voin siis itse valita mihin uskon, siis siihen pidänkö itseäni arvokkaana vai arvottomana. Voin siis tiedostaa sen, että masentuneena ajatukset syöttävät minulle tietoa, joka ei ole totta.  Niin kuin Juha Tapio laulussaan sanoo, nimeni on rakastettu. Tähän minä uskon, vaikka osa menneisyyden kokemuksista kertookin muuta. Tänä päivänä on ympärilläni rakastavia ihmisiä. Ja tämä päivä on se päivä, johon kannattaa kiinnittyä. Sillä menneisyys ei määrittele tulevaisuuttani.

Ajatuksia ihmetellen Raija Kauranen

Kuva: Terhi