Miten ylläpitää hyvinvointia?
Kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa eläminen vaatii säännöllistä voinnin seurantaa itseltä. Hyvänä apuna on päiväkirja, johon merkkaan päivän tunteet, liikkumiset, ihmissuhteet ja sen mitä olen tehnyt. Päiväkirjaan merkkaan myös nukkumiset ja mahdolliset unihäiriöt. Tuo päiväkirjan pitäminen auttaa seuraamaan vointia ja siitä näkee myös jälkeenpäin missä kohtaa mieliala on alkanut heitellä ja miksi.
Hyvinvointia ylläpitää myös säännöllinen päivärytmi ja sopiva kuormitus. Minun hyvinvointini pysyy parhaana, kun lepään viikosta 4 päivää ja teen erilaisia askareitani kolmena päivänä. Tarvitsen siis aika paljon lepoa. Sopivaan kuormitukseen liittyy myös mielekäs tekeminen. On siis hyvä, jos tekemisestä seuraa mielihyvää. Säännöllinen nukkuminen on erittäin tärkeää. Itsellä kolmen tunnin heitto uni rytmissä on riski oirehdintaan. Minun on varmistettava seuraavan yön varma nukkuminen 25 mg ketipinorin avulla, jotta oirehdinta ei ala.
Lääkitys on hyvinvointini lähtökohta. Olen ollut lääkemyöntyväinen koko sairastamiseni ajan 25 v. Monenlaisia lääkkeitä on kokeiltu ja vihdoin on löytynyt sopiva lääkitys. Useamman kokeilun jälkeen on tultu siihen tulokseen, että nykyinen lääkitys on se, joka auttaa ja sitä ei kannata muuttaa. Ylläpito lääkitys ehkäisee oireiden ilmaantumista. Mutta joskus oireita tulee vaikka, kuinka toimisi oikein, silloin lääkityksen lisääminen tilapäisesti on välttämätöntä. Kun oireet ovat olleet riittävän kauan poissa ja tasapaino on pysynyt yllä voi tuota lääkitystä taas hieman keventää.
Tunnekuormaa ei kannata itselleen kerätä. On tärkeää purkaa tunteitaan sitä mukaa kun niitä ilmenee. Kaikki tunteet ovat sallittuja ja ne menevät ajallaan ohi. Mitä vähemmän vastustaa tunteitaan sitä helpommin ne hellittävät. Mieltä painavia asioita kantaa puhua läheisille tai ystäville tai ammatti-ihmisille. Ihmissuhteet ovat tärkeitä mielihyvän ja hyväksytyksi tulemisen lähteitä. On tärkeä kuulua johonkin joukkoon.
Säännöllinen ja riittävä ruokailu ja säännöllinen liikunta lisäävät hyvinvointia. Ruokailulla ja liikunnalla on molemmilla hyvinvointia ylläpitävä vaikutus. Niillä on vaikutusta jaksamiseen ja mielialaan.
Riittävä veden juominen on tärkeää elimistön toiminaan kannalta. Varsinkin lääkitys vaatii veden juontia. Vesi auttaa pitämään aineenvaihduntaa yllä. Pidän pöydällä litran vesikannua, jonka juon päivän mittaan.
Näillä keinoin minä ylläpidän omaa hyvinvointiani. Miten sinä ylläpidät omaa hyvinvointia? Vai tuntuuko, että et ole vielä löytänyt keinoja, joiden avulla sairautesi pysyy hallinnassa? Itse olen löytänyt keinot kokeilemalla, joskus keinoja on haettu osastohoidon kautta. Erilaiset oireidenhallintaryhmät ja vertaisryhmät ja aiheeseen liittyvien kirjojen lukemisen kautta olen löytänyt omat selviytymiskeinot. Myös käypähoito suosituksista sekä mielenterveystalo.fi sivuista on ollut apua. Terapioilla ja seurakunnan sielunhoidolla on myös iso merkitys erityisesti padottujen asioiden pois purkamisen kautta.
Hyvinvointi terveisin Raija Kauranen
Kuva: Raijan toipumisen tarina – taidevihkon Rikottu nainen kansikuva