Musiikin vaikutus terveyteen

Soitatko jotakin instrumenttia tai laulatko kuorossa toisten kanssa? Vai kenties yksin suihkussa? Hyvä! Musiikin harrastaminen nimittäin parantaa ihmisen henkistä hyvinvointia. Asiasta on tehty tieteellistä tutkimustakin. ”Musiikki vaikuttaa tutkitusti ihmisen kehitykseen, tunteisiin, hyvinvointiin sekä mielen ja kehon terveyteen monella tavalla ja tasolla.” (https://www.muusikkojenliitto.fi/kaikkien-orkesteri/musiikin-vaikutukset-terveys/)

Itse laulan kuorossa ja saan siitä paljon paitsi iloa myös hyötyä. Tunnen nimittäin voivani henkisesti paremmin aina laulutreenien tai hyvin sujuneen esiintymisen jälkeen. Olen harrastanut kuorolaulua lapsesta asti, välillä on toki ollut taukoja. Tutkijoiden mukaan musiikista voi tutkimusten mukaan olla hyötyä sairauksien hoidon lisäksi myös niiden ennaltaehkäisyssä. Esimerkiksi lapsuuden musiikkiharrastus saattaa suojata aivoja ikääntymiseltä vielä vanhuudessakin. (https://www.muusikkojenliitto.fi/kaikkien-orkesteri/musiikin-vaikutukset-terveys/) Tämä on minulle todella hyvä uutinen, jos se pitää paikkansa. Jatkan kuorolauluharrastustani varmaan vielä vanhanakin.  Useissa toisistaan riippumattomissa tutkimuksissa on todettu musiikin kuuntelun ja etenkin sen soittamisen tai laulamisen tukevan aivojen kehitystä. Pitkäaikainen ja systemaattinen musiikkiharrastus muokkaa aivojen rakennetta ja edistää muun muassa kielenkehitystä, matemaattista päättelykykyä, avaruudellista hahmotusta, empatiakykyä, keskittymisen ja ongelmanratkaisun taitoja sekä muistia. (https://www.muusikkojenliitto.fi/kaikkien-orkesteri/musiikin-vaikutukset-terveys/)

Myös musiikin kuuntelu on ihmisen terveydelle hyväksi. Se lievittää stressiä laskemalla verenpainetta ja sydämensykettä sekä vähentämällä stressihormoni kortisolin eritystä. Kohentaa mielialaa stimuloimalla aivojen palkitsemisjärjestelmää ja aiheuttamalla mielihyväkokemuksia. Tehostaa aivojen dopamiinijärjestelmän toimintaa, joka vaikuttaa muun muassa tiedonkäsittelyn toimintoihin. Tätä kaikkea ja enemmänkin tekee musiikki. (https://kotiliesi.fi/terveys/musiikin-vaikutus-terveyteen/)

Pidä siis kiinni musiikkiharrastuksestasi, olipa se soittamista, laulamista tai musiikin kuuntelua, sillä silloin elät terveempänä ja voit hyvin. J

 

Kirjoittanut Tarja