Klubitalo tukee työllistymisessä

Tässä tiivistettynä Elina-jäsenen ajatuksia omasta työllistymispolustaan, jotka hän esitti videopuheenvuorossaan Klubitalojen kevätseminaarissa 18.4.23.

Suvimäen Klubitalo on tukenut minua jaksamaan arjessa monin eri tavoin, ja se on toiminut tärkeänä tukipilarina työelämään suuntautumisessani. Vuosien varrella Klubitalon yksiköt ovat tulleet tutuiksi: olen päässyt toimimaan monenlaisissa tehtävissä mm. talon toiminnan sisältöjen suunnittelusta ruoanlaittoon. Lisäksi olen osallistunut erilaisiin vertais- ja keskusteluryhmiin, ja toiminut vertaisohjaajana teatteriretkillä. Yhtenä kohokohtana pidän viimevuotista matkaani Klubitalojen maailmanseminaariin Baltimoreen ohjaaja Suvi Kontion kanssa.

Oma työllistymispolkuni on ollut pitkä ja kivinenkin. Uudelleen kouluttautumisen ja kuntoutumisen myötä olen kuitenkin päässyt takaisin työelämään ja palkkatöihin. Kelan ja Verven ammatillisen kuntoutuksen kautta pääsin palkkatuettuun työhön ensin Keski-Suomen käräjäoikeuteen käräjäsihteeriksi, ja sitten Keski-Suomen Keskussairaalaan tietopalvelusihteeriksi. Kumpikin työ vaati minulta tarkkuutta, riittävää nopeutta sekä järjestelmällisyyttä. Lisäksi opin käyttämään oikeus- ja terveydenhoitoalan tietojärjestelmiä. Minut otettiin molemmissa työyhteisöissä hyvin vastaan tasavertaisena työntekijänä. Sopeutuminen työpaikoille sujui hyvin, ja esihenkilöiden suhtautuminen minuun oli myönteistä, sillä molemmissa työyhteisöissä oli muitakin palkkatukilaisia. Olen painanut mieleeni, että jo lainkin mukaan ketään ei saa syrjiä sairauden perusteella. Koenkin siten asemani turvatuksi, vaikka joudun nykyään kilpailemaan tasavertaisesti muiden hakijoiden kanssa työmarkkinoilla.

Klubitalo on tukenut minua työllistymisessä jäsenyyteni alusta alkaen. Olen osallistunut erilaisiin työtehtäviin ja työpainotteiseen päivään Klubitalolla, ja käynyt muun muassa Joppareissa, vertaistuellisessa ryhmässä työssä oleville ja työhön haluaville. Talon järjestämät vapaa-ajan tapahtumat ovat tukeneet työssä jaksamista. Olen saanut talolta ja sen väeltä tukea, kannustusta sekä toivoa terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Koen myös tulleeni arvostetuksi persoonana. Lisäksi olen päässyt kasvamaan tehtäviini kuntoutumisen myötä.

Klubitalo antaa perustavaa laatua olevan tervehdyttävän tuen työläiselle. Klubitalolle voi tulla keskustelemaan, saamaan apua ja tukea moniin eri kysymyksiin ja tapaamaan muita vertaisia, joita ei muutoin voisi tavata esimerkiksi työpaikalla. Samankaltainen ymmärrys mielenterveydestä ja arjen haasteista on auttanut minua jaksamaan työelämässä. Voin jakaa kokemuksiaan avoimesti jäsenten ja ohjaajien kanssa. Erilaisissa pulmatilanteissa olen myös aina voinut soittaa ohjaajalle tai vertaiselle, ja kysyä apua.

Tällä hetkellä minulla on käynnissä uudenlainen vaihe elämässäni, ja etsinkin taas sellaista työtä, joka sopisi juuri minulle. Oma jaksaminen ja hyvinvointi mietityttävät ja haen työtä nyt laajalla perspektiivillä, jotta voisin nauttia elämästäni täysillä. Tänä keväänä olen osallistunut osatyökykyisten ryhmään Mataralla, josta olen saanut tukea, ja jossa olen saanut kokea uudenlaista osallisuutta. Osatyökykyisenä työn hakeminen ja työssä jaksaminen voivat olla haasteellisia. Kokemukseni mukaan meitä on monenlaisia ja monilla on elämän tilanteissa haasteita, jotka voivat vaikuttaa työtekoon. Silti olen saanut tehdä työtä tasa-arvoisissa työyhteisöissä tasavertaisena työntekijänä.

Elina, Suvimäen Klubitalon jäsen vuodesta 2018

Kuva: Terhi